5/4/15

10:16 π.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την ενεργοποίηση ενός νέου ψηφιακού επαναλήπτη D-star στο όρος Κιθαιρώνας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι περίπου 4 μήνες που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης του επαναλήπτη, αλλά ήταν αδύνατη η επίσκεψη στην κορυφή του Κιθαιρώνα, λόγω των εξαιρετικά άσχημων καιρικών συνθηκών.
Ο επαναλήπτης έχει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:
Διακριτικό: SW1J B
TX: 438,6375 MHz
RX: -7.6 MHz
Ισχυς: 10w
Υψόμετρο: 1390m
Εξοπλισμός: Ιδιοκατασκευή Non-Icom


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αυτός ο κόμβος, αποτελεί μία επιπλέον κυψέλη του Διασυλλογικού δικτύου REF045 και θα καλύψει ένα τεράστιο κενό στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, Βοιωτίας και Κορινθιακού κόλπου.
Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου είχε άμεση σχέση με τον επαναλήπτη SW1I του όρους Υμηττός και την ραδιοκάλυψη του, αφού το γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού Αττικής δημιουργούσε πολλά κενά με προβληματική πρόσβαση για φορητούς και κινητούς σταθμούς.
Μετά από αναλυτική μελέτη της ραδιοκάλυψης του Κιθαιρώνα, φάνηκε ότι πρόκειται για την ιδανική περίπτωση συμπλήρωσης των κενών του Υμηττού σε περιοχές της Βοιωτίας (εθνική οδός – Αυλώνα μέχρι Κάστρο ορχομενού), του Κορινθιακού (από Βραχάτι Κορινθίας μέχρι 30χλμ πριν τη Πάτρα) και τέλος μεγάλου τμήματος της Αθήνας με ιδιαίτερη έμφαση στις Νότιο-δυτικές περιοχές της.
Έτσι λοιπόν έχουμε 2 ψηφιακούς επαναλήπτες που μας προσφέρουν τουλάχιστον 85% πραγματικής ραδιοκάλυψης της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Αθήνας και οδικού άξονα Κορίνθου-Πάτρων & Αθηνών-Κάστρου Ορχομενού.


ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ
Κατί που αξίζει να σημειωθεί, είναι ο τρόπος δικτύωσης του επαναλήπτη και η πρόσβαση του στο διαδίκτυο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γίνεται ασύρματη διασύνδεση δυο ψηφιακών επαναληπτών με μικροκυματική ζεύξη και ο δεύτερος (SW1J-Κιθαιρώνας) ‘τροφοδοτείται’ μέσω του πρώτου (SW1I-Υμηττός).

Άρα, ακόμη και αν γίνει διακοπή του ιντερνετ, οι δυο επαναλήπτες θα βρίσκονται πάντα σε τοπική σύνδεση μεταξύ τους.
Αυτό ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε πολύ, καθώς υπήρχε πάντα η ανάγκη παρουσίας σύνδεσης ιντερνετ για το Linking μεταξύ των ψηφιακών κόμβων.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο εξοπλισμός του επαναλήπτη είναι ιδιοκατασκευή που βασίζεται στο Controller του συναδέλφου Ραδιοερασιτέχνη ON8JL (www.on8jl.be) και μέχρι τώρα έδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί πολλά επώνυμα προϊόντα της αγοράς.
Η κεραία είναι της εταιρίας PCTEL Antennas με μόλις 5 dBi gain, αλλά πολύ ανθεκτική στις έντονες κακοκαιρίες που επικρατούν στο σημείο.

ΔΟΚΙΜΕΣ
Μετά την ενεργοποίηση του επαναλήπτη, είχαμε ανταποκρίσεις από φορητούς σταθμούς της Αθήνας και κινητούς σταθμούς στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (SV1DKL).

Προσωπικά έχω δοκιμάσει όλο το τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών και είδα εκπληκτικά σήματα με εύκολη πρόσβαση ακόμη και με φορητό πομποδέκτη.


Επιπλέον δοκιμές έκανα με φορητό πομποδέκτη και μαγνητικό κεραιάκι 30 εκατοστών περίπου, σε διαδρομή στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης.


Σε όλη τη διαδρομή είχα πολύ ικανοποιητική ακρόαση, με εντελώς όμως αναπάντεχα σήματα στο τέλος της ευθείας της Τρίπολης όπου το σήμα ήταν Full Scale για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω (από πού ήρθε αυτό το σήμα βρε παιδιά)!

Ο συνάδελφος SV3??? Στέλιος από την Καλαμάτα, με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου ανάφερε πως ακούει χαμηλά τον επαναλήπτη στο mobile του, κάνοντας τις καθημερινές του διαδρομές στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Ο αγαπητός Γιώργος SV9CAG από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, σε επίσκεψη που έκανε σε βουνό της περιοχής του, διέγειρε τον επαναλήπτη με φορητό πομποδέκτη και είχε ‘επιστροφή΄ 6 σημάτων.
Ο Γιάννης SV2LLJ (Ο δοκιμαστής επαναληπτών όλων των εποχών) τρελάθηκε!

Ακούει τον επαναλήπτη στο λιμάνι της Πάτρας, στη Λαμία, στην εθνική οδό στο ύψος της Λάρισας, στον Κορινό Πιερίας, σε ορισμένες περιοχές της Καρδίτσας και στο Βέλγιο (Πλάκα κάνω για το τελευταίο) και έχει άνετη πρόσβαση.
Όλα δείχνουν πως αυτός ο επαναλήπτης θα μας δώσει τη δυνατότητα εξαιρετικών δοκιμών και θα μπορέσουμε να καλύψουμε περιοχές στις οποίες το ψηφιακό σήμα D-star, δεν ακούστηκε ποτέ.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο και φίλο Δημήτρη SV4LAD που ήρθε από το Βόλο για να μας βοηθήσει στην εγκατάσταση του επαναλήπτη αλλά και του υπεσύγχρονου ασύρματου συστήματος συναγερμού που κινητοποιεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα και το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στα Βιλια, καθώς βέβαια και όλο το Δ.Σ της RSF Hellas, που μας στηρίζει σε όλες τις καινοτόμες ιδέες της τεχνικής ψηφιακής μας ομάδας.

Μακάρι να ακολουθήσουν όλοι οι συνάδελφοι και σύλλογοι, την ίδια προοδευτική σκέψη και πράξη!

SV1EDZ

Βελισσάρης Δημήτρης