1/2/16

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ DMR. upd 6/2/2018

1. Τι είναι το DMR;
Στην ιστοσελίδα https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_mobile_radio μπορείτε να ενημερωθείτε για την τεχνολογία που ακούει στο όνομα DMR.
Για τους πολύ ψαγμένους και ιδιαίτερα ανήσυχους, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα http://dmrassociation.org/the-dmr-standard/ και να βγάλετε το άχτι σας!
Εμείς οι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες, μπορούμε να επισκεφτούμε την Ελληνική ιστοσελίδα http://www.digitalmode.gr/dmrmenu και να ενημερωθούμε για όλες τις ψηφιακές εξελίξεις στην Ελληνική Επικράτεια.
2. Υπάρχουν ψηφιακοί Ραδιοερασιτεχνικοί επαναλήπτες DMR;
Υπάρχουν  ψηφιακοί UHF επαναλήπτες DMR και θα τους βρήτε στο link RSF Hellas Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης
3. Είναι αυτοί οι επαναλήπτες συνδεδεμένοι σε  δίκτυο;
Οι επαναλήπτες της RSF Hellas είναι συνδεδεμένοι μέσω  διαδικτύου στο πανελλαδικό δίκτυο 202030 . 
4. Τι είναι τα λεγόμενα Time Slots;
Όπως διαβάσατε στην ιστοσελίδα της Wikipedia, το πρότυπο DMR σου προσφέρει τη δυνατότητα 2 ταυτόχρονων επικοινωνιών στον ίδιο δίαυλο.
Αυτό επιτυγχάνεται με την διαίρεση του χρόνου εκπομπής και λήψης του αναμεταδότη, σε 2 τμήματα.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν έχουμε μόνιμα πατημένο το πλήκτρο PTT του πομποδέκτη μας, ο πομποδέκτης εναλλάσσει την κατάσταση εκπομπής και λήψης σήματος, ανά 30ms.
Τις 2 αυτές χρονικές στιγμές που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης του επαναλήπτη από 2 χρήστες ταυτόχρονα, ονομάζονται Time Slots.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μας στο Time Slot 1, κάποιος που χρησιμοποιεί τον επαναλήπτη εντός του ιδίου Time Slot, λαμβάνει μόνο εμάς και όχι κάποιον που πιθανά διαβιβάζει στο δεύτερο Time Slot.
5. Τι είναι τα λεγόμενα Talk Groups & Digital Contacts;
Τα Talk Groups & Digital Contacts είναι ένας αναγνωριστικός αριθμός ομάδας ή συγκεκριμένου χρήστη στους/στον οποίο απευθύνεται η κάθε κλήση που κάνουμε.
Μπορούμε δηλαδή να επιλέξουμε αν η κλήση που κάνουμε, απευθύνεται σε ομάδα συναδέλφων ή μόνο σε συγκεκριμένο διακριτικό κλήσεως συναδέλφου.
Σήμερα RSF Hellas στους επαναλήπτες της εξυπηρετεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην 1η πανελλήνια συνάντηση χρηστών και διαχειριστών: 
στην αττική Υμηττός και Κιθαιρώναςτο Talk Group 202030 (στο Time Slot 1), το τοπικό Talk Group 2021 (στο Time Slot 2 ) και το Talk Group 9 (στο Time Slot 2) για τις εντελώς τοπικές επικοινωνίες.
στην Θεσσαλονίκη: το Talk Group 202030 (στο Time Slot 1), το τοπικό Talk Group 2022 (στο Time Slot 2 ) και το Talk Group 9 (στο Time Slot 2) για τις εντελώς τοπικές επικοινωνίες.
στο Πήλιο: το Talk Group 202030 (στο Time Slot 1), το τοπικό Talk Group 2024 (στο Time Slot 2 ) και το Talk Group 9 (στο Time Slot 2) για τις εντελώς τοπικές επικοινωνίες.
στην Ιεράπετρα Κρήτης: το Talk Group 202030 (στο Time Slot 1), το τοπικό Talk Group 2029 (στο Time Slot 2 ) και το Talk Group 9 (στο Time Slot 2) για τις εντελώς τοπικές επικοινωνίες.

πληροφορίες για άλλους αναμεταδότες του δικτύου 
Το ID της ομαδικής κλήσης δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε μόνοι μας, το παίρνουμε από τους διαχειριστές του Παγκόσμιου δικτύου και προκύπτει από Διεθνείς κανονισμούς που έχουν εφαρμοστεί για τη ορθή λειτουργία του συστήματος.
Βλέπε φωτογραφία με την αριθμοδότηση των επαναληπτών βάσει της Γεωγραφικής τους θέσης:

Το ID τώρα του προσωπικού διακριτικού κάθε συναδέλφου, προκύπτει από μια διαδικασία καταχώρησης του διακριτικού κλήσεως στον Παγκόσμιο Server (λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω).
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2 ομάδες των 10 ατόμων και η πρώτη ομάδα έχει αριθμό Talk Group 455, ενώ η δεύτερη ομάδα έχει αριθμό Talk Group 554.
Αν κάνω μια κλήση όπου στο κανάλι μνήμης έχω επιλέξει τον αριθμό Digital Contact 455, τότε μόνο τα 10 άτομα της πρώτης ομάδας θα ακούσουν την κλήση μου, ενώ οι υπόλοιποι 10 με αριθμό Group Talk 544 δεν θα ακούσουν κάτι στο μεγάφωνο του πομποδέκτη τους.
Δεν υπάρχει περιορισμός του αριθμού των χρηστών που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα Talk Group.
Δηλαδή μπορούν να είναι από 2 έως άπειροι χρήστες σε μια ομάδα Talk Group.
Αντίστοιχα επιλεκτική κλήση Private Call μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα αναγνωριστικά νούμερα του κάθε διακριτικού κλήσεως.
6. Πού μπορώ να βρω ψηφιακό συμβατό πομποδέκτη;
Οι πομποδέκτες που έχουμε ήδη δοκιμάσει και γνωρίζουμε ότι υπάρχει συμβατότητα, είναι των ακόλουθων εταιριών:
Α. Motorola
Τους DMR πομποδέκτες μπορείτε να βρείτε σε όλους τους επίσημους αντιπροσώπους της εταιρίας Motorola.
Βλέπε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας:
Β. Tytera (MD-380, 390, 9600 και 2018 DMR Digital Radio)
Απευθυνθείτε στο κατάστημα Free Bytes:
και  στο κατάστημα House of Radio:
http://www.houseofradio.gr

Γ. Ηytera
Απευθυνθείτε στο κατάστημα Free Bytes:
και  στο κατάστημα House of Radio:

6. Τον αγόρασα! Τώρα τι κάνω;
Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ 
8. Που πρέπει να μιλάω με τους Έλληνες συναδέλφους;
Πρέπει να μιλάμε μόνο στο κανάλι μνήμης με την ονομασία Greece το 202030 (Πανελλαδική εμβέλεια) ή στο κανάλι μνήμης Local (π.χ εντός νομού Αττικής 2021, Θεσσαλονίκης 2022 κ.τ.λ)
9. Σε ποιό κανάλι μνήμης ΔΕΝ πρέπει να μιλάω εντός της Ελληνικής επικράτειας με τους Έλληνες συναδέλφους;
Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να πιάσω την κουβέντα με τους Έλληνες συναδέλφους στα κανάλια μνήμης με την ονομασία DMR WW (Παγκόσμιο Δίκτυο) ή DMR EU (Ευρωπαϊκό Δίκτυο) κ.τ.λ, αφού πρόκειται για διεθνή κανάλια με μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κλήσεων, τα 2 λεπτά και μόνο με χρήση Αγγλικής γλώσσας.
10. Υπάρχει σχετική εφαρμογή DMR για κινητό Android;
Μέσα στο Market του android κινητού μπορούμε να βρούμε την εφαρμογή ‘DMR-UK FREE’.
Αφού ολοκληρώσετε το ΄κατέβασμα΄, επιλέγετε τα κατάλληλα μενού ώστε να έχετε πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες του δικτύου, ορισμένων εκ των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:
1. Διακριτικά κλήσεως που χρησιμοποιούν το δίκτυο DMR σε πραγματικό χρόνο.
2. Εύρεση όλων των αριθμών ID των χρηστών και των επαναληπτών Παγκοσμίως.
3. Δυνατότητα καταχώρησης του διακριτικού μας στο δίκτυο Callsign Registration.
4. Λίστα της τρέχουσας κατάστασης όλων των επαναληπτών του δικτύου.
5. logs χρήσης του δικτύου περασμένης χρονικής περιόδου.
Ελπίζουμε να πήρατε μια πρώτη ιδέα για τον τρόπο που μπορείτε να προσεγγίσετε και να γίνεται μέλος του Παγκόσμιου δικτύου DMR.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το DMR, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση sv1edz@gmail.com περιγράφοντας το πρόβλημα σας.
Καλές επικοινωνίες σε όλους!!!!!
Για την RSF Hellas - SZ1RSF
SV1EDZ & SV1GFH
Share:

Πιστοποιημενο Εκπαιδευτικο Κεντρο Πρωτων Βοηθειων.

We are ISO 9001: 2015 certified.

Member of Committee for Tactical Emergency Casualty Care"

Διαλεξατε το διαβασατε περισσοτερο :

Βράβευση από την περιφέρειας Αττικής.

Από την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Αττικής, βραβεύτηκε και φέτος ο σύλλογος μας. Φέτος βραβεύτηκε για την συνολική δράση του το 2018...

Hands - Only CPR

Το αρχειο μας

Κεραυνοί live

meteoalarm.eu

Site με καταχωρημενο Copyright.

Visitors Powered by google.

Από το Blogger.