1 Φεβ 2016

9:08 π.μ.
1. Τι είναι το DMR;
Στην ιστοσελίδα https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_mobile_radio μπορείτε να ενημερωθείτε για την τεχνολογία που ακούει στο όνομα DMR.
Για τους πολύ ψαγμένους και ιδιαίτερα ανήσυχους, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα http://dmrassociation.org/the-dmr-standard/ και να βγάλετε το άχτι σας!
Εμείς οι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες, μπορούμε να επισκεφτούμε την Ελληνική ιστοσελίδα https://www.facebook.com/groups/GREEKDMRHAMNETWORK και να ενημερωθούμε για όλες τις ψηφιακές εξελίξεις στην Ελληνική Επικράτεια.
2. Υπάρχουν ψηφιακοί Ραδιοερασιτεχνικοί επαναλήπτες DMR;
Υπάρχουν  ψηφιακοί UHF επαναλήπτες DMR και θα τους βρείτε στο https://www.facebook.com/groups/GREEKDMRHAMNETWORK
3. Είναι αυτοί οι επαναλήπτες συνδεδεμένοι σε  δίκτυο;
ΝΑΙ
4. Τι είναι τα λεγόμενα Time Slots;
Όπως διαβάσατε στην ιστοσελίδα της Wikipedia, το πρότυπο DMR σου προσφέρει τη δυνατότητα 2 ταυτόχρονων επικοινωνιών στον ίδιο δίαυλο.
Αυτό επιτυγχάνεται με την διαίρεση του χρόνου εκπομπής και λήψης του αναμεταδότη, σε 2 τμήματα.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν έχουμε μόνιμα πατημένο το πλήκτρο PTT του πομποδέκτη μας, ο πομποδέκτης εναλλάσσει την κατάσταση εκπομπής και λήψης σήματος, ανά 30ms.
Τις 2 αυτές χρονικές στιγμές που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης του επαναλήπτη από 2 χρήστες ταυτόχρονα, ονομάζονται Time Slots.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μας στο Time Slot 1, κάποιος που χρησιμοποιεί τον επαναλήπτη εντός του ιδίου Time Slot, λαμβάνει μόνο εμάς και όχι κάποιον που πιθανά διαβιβάζει στο δεύτερο Time Slot.
5. Τι είναι τα λεγόμενα Talk Groups & Digital Contacts;
Τα Talk Groups & Digital Contacts είναι ένας αναγνωριστικός αριθμός ομάδας ή συγκεκριμένου χρήστη στους/στον οποίο απευθύνεται η κάθε κλήση που κάνουμε.
Μπορούμε δηλαδή να επιλέξουμε αν η κλήση που κάνουμε, απευθύνεται σε ομάδα συναδέλφων ή μόνο σε συγκεκριμένο διακριτικό κλήσεως συναδέλφου.
Σήμερα  στους επαναλήπτες υπάρχουν οι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην 1η πανελλήνια συνάντηση χρηστών και διαχειριστών: 
στην αττική Υμηττός και Κιθαιρώνας
στην Θεσσαλονίκη: 
στο Πήλιο: 
στην Ιεράπετρα Κρήτης: 

πληροφορίες στο https://www.facebook.com/groups/GREEKDMRHAMNETWORK
Το ID της ομαδικής κλήσης δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε μόνοι μας, το παίρνουμε από τους διαχειριστές του Παγκόσμιου δικτύου και προκύπτει από Διεθνείς κανονισμούς που έχουν εφαρμοστεί για τη ορθή λειτουργία του συστήματος.
Βλέπε φωτογραφία με την αριθμοδότηση των επαναληπτών βάσει της Γεωγραφικής τους θέσης:

Το ID τώρα του προσωπικού διακριτικού κάθε συναδέλφου, προκύπτει από μια διαδικασία καταχώρησης του διακριτικού κλήσεως στον Παγκόσμιο Server (λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω).
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2 ομάδες των 10 ατόμων και η πρώτη ομάδα έχει αριθμό Talk Group 455, ενώ η δεύτερη ομάδα έχει αριθμό Talk Group 554.
Αν κάνω μια κλήση όπου στο κανάλι μνήμης έχω επιλέξει τον αριθμό Digital Contact 455, τότε μόνο τα 10 άτομα της πρώτης ομάδας θα ακούσουν την κλήση μου, ενώ οι υπόλοιποι 10 με αριθμό Group Talk 544 δεν θα ακούσουν κάτι στο μεγάφωνο του πομποδέκτη τους.
Δεν υπάρχει περιορισμός του αριθμού των χρηστών που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα Talk Group.
Δηλαδή μπορούν να είναι από 2 έως άπειροι χρήστες σε μια ομάδα Talk Group.
Αντίστοιχα επιλεκτική κλήση Private Call μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα αναγνωριστικά νούμερα του κάθε διακριτικού κλήσεως.
6. Πού μπορώ να βρω ψηφιακό συμβατό πομποδέκτη;
Οι πομποδέκτες που έχουμε ήδη δοκιμάσει και γνωρίζουμε ότι υπάρχει συμβατότητα, είναι των ακόλουθων εταιριών:
Α. Motorola
Β. Tytera 
Γ. Ηytera

6. Τον αγόρασα! Τώρα τι κάνω;
Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ 
8. Που πρέπει να μιλάω με τους Έλληνες συναδέλφους;
9. Σε ποιό κανάλι μνήμης ΔΕΝ πρέπει να μιλάω εντός της Ελληνικής επικράτειας με τους Έλληνες συναδέλφους;
10. Υπάρχει σχετική εφαρμογή DMR για κινητό Android;
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το DMR, στο https://www.facebook.com/groups/GREEKDMRHAMNETWORK